L'espai

SALA GRAN

Espai polifuncional diàfan de 16 m. de profunditat per 13,5 m. d'amplada. En el seu punt més alt fa 10,5 m, per això acull principalment projectes de circ i gran format. Al mateix nivell també hi ha l'entrada i un bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

SALA CALDERA

 Antic bar del cine amb motius de l'època, la Sala Caldera fa 13 m. de llarg x 4,43 m. d'ample x 2,88 m. d'alt. Acull principalment projectes de petit format. Està situada a la planta -1, on també hi ha els banys del públic, camerinos (amb bany i dutxa), magatzem i espai de taller.

el c.in.e., avui

El C.IN.E. de Sineu neix el 2016 de la necessitat d'omplir un buit en el panorama actual de creació escènica a Mallorca. I ho fa mitjançant diferents línies de treball sota els conceptes de creació, internacionalització, xarxa i investigació.

El Centre d'Investigació Escènica acull, provoca i promou projectes artístics, actua en xarxa amb altres centres nacionals i internacionals i permet crear vincles entre creadors i públic, alhora que contribueix a la formació contínua de professionals de l'àmbit escènic.

El C.IN.E. és, a hores d'ara, l'únic espai de creació de les Illes Balears que compta amb una alçada adequada per acollir residències de circ, és per això que hi està especialitzat. Malgrat això, no deixa de banda altres projectes de dansa, dansa-circ, moviment o audiovisuals. De fet, es prioritzen aquelles propostes relacionades amb nous llenguatges escènics i de caràcter multidisciplinar. 

BREU HISTÒRIA

La construcció del cine de Sineu data de la Segona República espanyola, l'any 1935, a l'espai ocupat per un antic celler. És un edifici entre mitgeres de 3 plantes d’alçada i un sòtan rasant. L’accés es fa a través pòrtic de formigó armat suportat per dues columnes dòriques a imitació dels temples grecs in antis. La façana neoclàssica és d’estil racionalista i està protegida com a Bé d'Interès Cultural (BIC).

Fins a l’any 1982 s’hi projectaren de forma ininterrompuda pel·lícules, s’hi organitzaren balls i s’hi feren actuacions de varietés. Després va convertir-se en el taller d'un artista sineuer i, més tard, en una de les sales de festa més avantguardistes de la Mallorca de final dels 80, Nyet. Però el 1993 l'edifici resultà destruït per un incendi.

L’any 2008 fou adquirit per la productora teatral Res de Res i En Blanc, encapçalada per Marta Barceló i Biel Jordà. Començaria una nova època gràcies a l'impuls de l'associació Alcem el CINE, que, després de rehabilitar l'espai, va aconseguir reobrir-lo com a centre de creació. S'inaugurà el 26 de febrer del 2016.

Actualment hi ha construïts 331 metres quadrats, amb una gran sala diàfana de 16 metres de profunditat.


Documental sobre la història del cine de Sineu

Resum de companyies residents 2017

QUI SOM

Biel Jordà

Codirector artístic

Llicenciat per l’Institut del Teatre de Barcelona en Direcció i Dramatúrgia, i BTEC in Performing Arts per l’escola The Circus Space de Londres. Cofundador de la productora d'espectacles Res de Res i En Blanc, una de les productores amb més projecció internacional de les Illes Balears, amb qui ha dirigit o codirigit, entre d’altres, Ícars, Mara, Tempo, Setembre, Sine Terra, Pontes i Fuga. També El ball de les Balenes (Premi Textos teatrals Teatre Principal de Palma), Mira'm, La Capsa de mu, Maria? i Fuga.

També ha dirigit espectacles per a les companyies TIC teatre, Produccions del Mar, Discussions productives i NUC, entre d'altres.

Ha realitzat el postgrau en Gestió Escènica organitzat per l’Escola d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB), on dirigeix el Departament d'Interpretació.

NEUS RIBAS 

Gestora de projectes

Gestora cultural i traductora amb dilatada experiència en internacionalització de la cultura, és llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Pompeu Fabra i té un postgrau en gestió d'esdeveniments per la UOC. Durant 10 anys va treballar a Barcelona en l’àmbit de la traducció, i es va especialitzar en projectes culturals, com ara catàlegs d’exposicions, dossiers de rehabilitació arquitectònica i posada en marxa de CaixaForum Barcelona i CaixaForum Madrid, etc. 

Entre el 2010 i el 2020 va treballar en l’àmbit de la gestió cultural pública, concretament en projecció exterior de la cultura, on va desenvolupar projectes de diferents disciplines artístiques: cicle Be Balears a Nova York (2010), exposició Joves artistes de les Illes Balears interpreten Chopin a Londres i Varsòvia (2011), intercanvis amb l’Instituto Cervantes a Munic i Praga (2012), organització de les activitats paral·leles del XIV Campus de la Llengua Catalana (2012), coordinació de les mostres Sea Arts (2013) i Sea Music (2014) i Fira B! (2015-2019), entre d’altres.


Marta Barceló

Codirectora artística

Llicenciada per l’Institut del Teatre de Barcelona en Interpretació, i BTEC in performing Arts per l’escola The Circus Space, a Londres. Cofundadora de la productora d’espectacles Res de Res i En Blanc, S.L., ha participat en la creació i codirecció de la majoria dels seus espectacles, entre ells Ícars, Mara, Tempo, (remor) —Total Theatre Award al Fringe de Edimburg—, Laberint o Fuga, amb els quals ha viatjat per tot el món. És autora dels espectacles Maria?, i coautora de La capsa de mu

Ha guanyat diversos premis de dramatúrgia al llarg de la seva carrera, entre els quals II Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears amb Abans que arribi l'alemany , el V Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic (Buenos Aires) amb Tocar mare —ambdós el 2018—, i el XV Premi de Teatre Palanca i Roca el 2020, amb Anar a Saturn i tornar

Ha treballat també amb altres companyies, com Instan Cia, T-Shock Cultura Emocional o Centre Dramàtic del Vallès.

On som


El C.IN.E es troba a:

C/ Son Torrens, 9

07510 Sineu

Mallorca

(Illes Balears)